روز گذشته در آیین ویژه‌ای اپلی‌ها از گوشی تلفن همراه آیفون ۵ خود رونمایی کردند و بدین‌ترتیب بسیاری از حرف و حدیث‌ها پیرامون امکانات و تجهیرات این تلفن هوشمند قطعی شد. این مراسم حاوی خبرهای خوب و بدی برای کاربران بود که بدترین آنها تایید تغییر طراحی داک اتصال آیفون ۵ و کوچک‌تر شدن آن بود.

اپل نام جالبی برای این داک انتخاب کرده و آن را آذرخش (Lightning) نامیده است. اتفاقی که به نظر بسیاری از کارشناسان تنها ماحصل آن انباشت بیشتر پول در حساب بانکی اپلی‌ها بوده و هیچ نتیجه‌ی دیگری را در بر نخواهد داشت. کاری که سالهای سال است آنها در پیش گرفته و در آن خبره شده‌اند.

iphone-lightning-cable-1

جالب است بدانید، خریداری فناوری پیشین کانکتور اپل از سوی سایر تولید کنندگان نه تنها سود سرشاری را نصیب این کمپانی کرده، بلکه اپل از بابت فروش هر کابل اتصال داک ۱۹ دلار و بابت مبدل داک قدیمی به جدید ۲۹ دلار کاسب می‌شود.

از آنجا که اغلب تولیدکنندگان سخت‌افزاری به استاندارد اتصالات میکرو-یواس‌بی روی آورده و از آن تبعیت می‌کنند، این رویکرد اپل موجب ناخرسندی سایرین شده است.

تولید داک جدیداز سوی اپل در حالی صورت می‌گیرد که این کمپانی سال گذشته و در خلال کمیسیون جهانی تجهیزات الکترونیکی متعهد شده بود تا از استاندارد بین المللی میکرو-یواس‌بی برای تامین انرژی و شارژ باتری دستگاه‌های جدید خود استفاده نماید.

فیل شیلر در گفتگویی با سایت AllThingsD اذعان کرده که هدف اپل از تغییر‌اندازه داک همانا ساخت تجهیزات کوچکتر و نازکتر بوده است و به همین خاطر آنها ناچار به تغییر داک قدیمی‌شده‌اند. این گفته آنها صحیح است، چرا که داک قدیمی‌از نظر ابعاد و‌اندازه بسیار بزرگ بود.

اما نکته قابل تامل اینکه داک جدید آنها در حد و‌اندازه پورت میکرو-یواس‌بی خودمان است، و سرعت انتقال آن هم در حد یو‌اس‌بی ۲.۰ می‌باشد. در حقیقت از آنجا که آنها قابلیت‌های انتقال یواس‌بی ۳.۰ را نیز در محصول خود لحاظ نکرده‌اند، این پرسش در ذهن مخاطب کنجکاو برانگیخته می‌شود که چرا اپل از این کانکتور پذیرفته شده جهانی استفاده نکرده‌ است؟

iphone-lightning-cable-2بنا به گزارش‌های موسسه GSM، سالانه چیزی در بین ۵۱۰۰۰ تا ۸۲۰۰۰ تن شارژرهای جدید جایگرین محصولات پیشین می‌شوند، که عاقبت بسیاری از مدلهای قبلی چیزی جز مدفون شدن در خاک نیست! این موسسه تاکید می‌نماید که استفاده از استانداردی واحد برای شارژ محصولات می‌تواند نیاز به شارژری جدید برای هر گجت تازه را بی‌معنی کرده و نهایتاً به کاهش هزینه‌های تولید، بسته‌بندی، بازیافت و امحای این محصولات منتج شود، که حداقل رهاورد آن همانا کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای و سلامت بیشتر همگانی است.

بنا به تخمین‌ها این رویکرد استاندارد و واحد می‌تواند سالانه از انتشار حداقل ۱۳.۶ میلیون تن گازهای گلخانه‌ای در جو کره زمین جلوگیری نمایند.

این در حالی است که شارژرهای استاندارد یواس‌بی می‌توانند با مصرف کمتر انرژی برق، مزایا و منافع بیشتری برای حفظ محیط زیست داشته باشند.

اپل سال ۲۰۱۱ همراستا با این اهداف، به استفاده از اتصالات یو‌اس‌بی متعهد شده و سندی را با سایر تولید کنندگان امضا کرده بود. در این سند نام و نشان شرکت‌های مهمی‌چون نوکیا، Research In Motion ،Emblaze Mobile ،Huawei Technologies ،LGE ،Motorola Mobility ،NEC ،Qualcomm، سامسونگ، سونی اریکسون، TCT Mobile (آلکاتل) و چند شرکت دیگر به چشم می‌خورند.


پس چرا آنها این توافقنامه را نادیده گرفتند؟ نگارنده ابراز امیدواری می‌کند، زمانی که اپل بر سر این موضوع به توافق رسید، طراحان پروژه‌ آیفون۵ مشغول به کار بودند و نمی‌شد که چنین تغییری در کل پروژه اعمال کرد. تصوری که به نظر صحیح نمی‌رسد چرا که با استناد به حرف‌های شیلر، این داک کوچک «محصولی تازه بوده و قرار است سالهای متمادی در تولیدات اپل لحاظ شود».

توجه داشته باشید همانطور که در صفحه اینترنتی اپل اشاره شده ، این کابل از کلیه دستگاه‌های الکترونیکی ۳۰ پینی پشتیبانی نمی‌کند. و به همین خاطر برای جابجایی اطلاعات ویدئویی یا سیگنالهای آنالوگ صوتی در ابزارهایی چون دستگاه‌های پخش iPod مناسب نخواهند بود. پس می‌توان نتیجه گرفت که تنها در آیفون ۵ و آی‌پادهای سری ۲۰۱۲ از این کانکتور جدید استفاده شود.

علی رغم همه این صحبت‌ها، بکارگیری داک جدید خبر خوبی برای تولیدکنندگان محصولات جانبی است. چرا که آنها می‌توانند از این رهگذر و با فروش کابل‌های مختلف سود سرشاری را نصیب خود و اپل نمایند. نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا‌ ترجیح می‌دهید که از اتصالات یکسان در تمامی‌گجت‌های خود بهره ببرید یا اینکه تفاوت‌های سخت‌افزاری اپل شما را در میان سایرین متمایز می‌کند؟


منبع Cnet لینک مطلب