لیفان 820 محصولی به ظاهر لوکس برای مشتریان ایرانی است که به دلیل تنوع اندک سدان های بزرگ میان قیمت در بازار کشورمان، خیلی زود در کانون توجه خریداران، به ویژه افرادی قرار گرفت که تمایل داشتند لذت سواری سدانی نسبتا به روز با امکانات فراتر از خودروهای هم قیمت را تجربه کنند.

از بهار 1395، شرکت کرمان موتور این محصول را به عنوان بزرگ ترین سدان چینی بازار ایران به دست مشتریان داخلی رسید؛ بااین حال به دلیل توجه روزافزون و تمایل مشتریان به خرید محصولات کراس اور و عرضه ی نامطلوب کرمان موتور، لیفان 820 نتوانست مطابق انتظار در بازار ایران پرفروغ و پرفروش ظاهر شود.

به هر روی درحال حاضر لیفان 820 یکی از سدان های به ظاهر لوکس موجود در بازار کشور به شمار می رود و مالکان زیادی قصد دارند این محصول را بفروشند. البته این دسته از افراد پس از مراجعه به بازار، با قیمت های متفاوت مواجه می شوند و چیزی جز سردرگمی و اضطراب در این زمینه نصیبشان نمی شود.

استایل شیک و طراحی ظاهری مناسب لیفان 820

لیفان 820 پس از ورود به بازار ایران کاملا مدنظر مشتریان قرار گرفت؛ چراکه به عنوان سدانی نه چندان گران قیمت خارجی، از ظاهری باپرستیژ و اصطلاحا باکلاس سود می برد که به خوبی می توانست نیازهای بصری مشتریان را پاسخ دهد؛ به ویژه اقشاری که توان مالی خرید نمونه های صفرکیلومتر محصولاتی همچون هیوندا سوناتا و کیا اپتیما را نداشتند، ازظاهر لیفان 820 بسیار خرسند بودند.

اهتمام اولیه شرکت کرمان موتور در عرضه ی این محصول سبب شد تا نظر مشتریان ایرانی به این سدان ساخته شده بر مبنای پلتفرم تویوتا کمری 2008 جلب شود و از آن استقبال کنند. بااین حال، کرمان موتور بیشتر حواس خود را به محصولات کراس اور نظیر جک S5 و لیفان X60 و سایر تولیدات شاسی بلند خود متمرکز کرد و در این بین، سر لیفان 820 تا حدودی بی کلاه ماند. همین وقفه و تردیدها در عرضه سبب شد مشتریان نیز با گام های استوار به سمت خرید لیفان 820 گام برندارند و رفته رفته از فروغ این محصول در بازار کاسته شود.

روی هم رفته، طراحی ظاهری لیفان 820 از ویژگی های مهم آن است که به دلیل بهره مندی از مؤلفه های هماهنگ و هارمونی دلپذیر موجب به وجود آمدن استایلی شیک و باپرستیژ برای این محصول شده و از این منظر، نمی توان عیب و ایراد خاصی از لیفان 820 گرفت.

کابین با فضاسازی نه چندان مدرن لیفان 820

گرچه طراحان لیفان 820 در بخش طراحی بیرونی کاملا مناسب و مستقل عمل کرده اند، در بخش طراحی داخلی از فضای تویوتا کمری چندان فاصله نگرفته اند. بنابراین، در اینجا نیز با کابین تقریبا مشابه تویوتا کمری 2008 طرف هستیم که به طور کلی از همان سبک و زبان طراحی بهره می برد. شمایل داشبورد به ویژه کنسول میانی از نظم و چینش رضایت بخش ادوات سود می برد؛ اما درعین حال، نمای کلی آن را نمی توان چندان مدرن دانست؛ به ویژه دریچه های تهویه با حالت مستطیل شکل در بالای نمایشگر کاملا قدیمی به نظر می رسند.

غربیلک فرمان و سایر مؤلفه های داشبورد و رودری ها نیز از طراحی مناسبی بهره می برد؛ اما درمقایسه با طراحی داخلی خودروهای مدرن، تا حدودی کلاسیک و از مد افتاده جلوه می کنند. به هر حال، مشتری ایرانی به ازای بهای پرداختی برای این خودرو درمقایسه با سایر محصولات مدرن تر، از طراحی کابین لیفان 820 رضایت خواهد داشت.

تجهیزات رفاهی ایمنی لیفان 820

لیفان 820 در قیاس با سایر تولیدات کرمان موتور نظیر لیفان X60، لیفان X50، لیفان 620 و جک S3، از امکانات نسبتا مناسب تری سود می برد که  برخی از آن ها اشاره عبارت اند از: کروزکنترل، کنترل توقف در سربالایی، ترمز پارک الکترونیکی، چراغ روشنایی روز، چراغ خودکار، مه شکن عقب، فرمان هیدرولیک چهارحالته با روکش چرمی، مانیتور لمسی هشت اینچ، دوربین دید عقب، بلوتوث، پورت USB، استارت دکمه ای و ورود بدون کلید، سیستم تهویه ی مطبوع خودکار، صندلی راننده شش حالته ی برقی، گرم کن صندلی جلو، روکش چرمی صندلی ها، پورت برق 12 ولت، آینه های بغل تنظیم شونده ی برقی با گرم کن، سان روف، شش عدد کیسه هوا (ویژه ی سرنشینان جلو و جانبی و پرده ای)، کمربند ایمنی پیش کشنده، حسگر پارک عقب، ترمز کمکی، ترمز ضدقفل ABS، توزیع نیروی ترمز EBD، کنترل کشش و پایداری.

پیشرانه و جعبه دنده ی لیفان 820

این سدان نسبتا لوکس چینی درمقایسه با اکثر تولیدات چینی کرمان موتور (به جز جک S5) از پیشرانه ی قدرتمند تری بهره می برد و قوای فنی آن درمقایسه با دیگر محصولات کرمان موتور در رده ی بالاتری قرار دارد. دلیل این مهم نیز برخورداری از لیفان 820 از پیشرانه ی نسبتا پرحجم 2/4 لیتری تنفس طبیعی است که گفته شده با موتور تویوتا کمری تفاوت چندانی ندارد.

حداکثر قدرت این پیشرانه 158 اسب بخار و گشتاورش 221 نیوتن متر است که جعبه دنده 6 دنده ی خودکار دوکلاچه یا 6 دنده ی دستی آن را به سوی محور جلو منتقل می کند. لیفان 820 در  10/5 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر می رسد. حداکثر این سدان چینی 200 کیلومتربرساعت است و در هر 100 کیلومتر، 8/7 لیتر سوخت مصرف می کند که درمقایسه با سایر تولیدات چینی کرمان موتور، پرمصرف تر به شمار می آید.

مزایا و معایب 820 لیفان

طراحی ظاهری نسبتا لوکس، کابین جادار، پیشرانه ی مشترک با تویوتا کمری، امکانات رفاهی مناسب مدل خودکار و ایمنی مناسب ازجمله مزایای اصلی لیفان 820 و انتقادها از هماهنگی جعبه دنده ی خودکار و پیشرانه و عرضه ی محدود خودرو از معایب اصلی لیفان 820 محسوب می شود.

بازار خرید و فروش لیفان 820 در ایران

لیفان 820 در ابتدای عرضه به دست کرمان موتور به سرعت توجهات زیادی را به سمت خود جلب کرد؛ چرا که از استایل ظاهری راضی کننده ای بهره می برد و قیمت متناسب آن سبب شد تا توجهات مشتریان به سوی این محصول جدید چینی استوار شده بر پلتفرم تویوتا کمری معطوف شود. بااین حال، همان طور که اشاره شد، روند عرضه ی غیرمداوم این محصول به اعتماد مشتریان درباره ی آینده ی آن لطمه زد و بعد از مدتی نیز، عرضه ی آن به بازار کاملا متوقف شد.