AMD به تازگی گزارش مالی سه ماهه ی سوم سال 2020 را به صورت عمومی منتشر کرده است. گزارش مالی جدید AMD با خبر بسیار بزرگی همراه بود؛ همان طور که شایعه های پیشین اعلام کرده بودند، AMD از مدتی پیش با زایلینکس (Xilinx) وارد مذاکره شده بود و تصاحب زایلینکس توسط AMD اکنون به صورت رسمی اعلام شده است. در ابتدا ارزش قرارداد دو شرکت 30 میلیارد دلار اعلام شد؛ اما اخبار رسمی مبلغ را 35 میلیارد دلار اعلام می کنند. این خبر مهم قطعا نمی تواند روی عملکرد درخشان AMD در سه ماهه ی سوم سال جاری میلادی سایه بیفکند.

بر اساس آمار، AMD توانسته است در سه ماهه ی سوم سال 2020 ازلحاظ درآمد، رکوردشکنی کند. طبق آمار جدید، طی چند وقت اخیر میزان تقاضا برای تراشه های پایین رده ی اینتل افزایش پیدا کرده و همین موضوع به قیمت پایین آمدن حاشیه ی سود شرکت تمام شده است؛ این درحالی است که AMD همچنان روند صعودی طی می کند و بخش بیشتری از سهم بازار پردازنده ها را دراختیار می گیرد. AMD در سه ماهه ی سوم 2020 نه تنها درآمد رکوردشکن ثبت کرده بلکه ازلحاظ تعداد پردازنده های عرضه شده به بازار نیز رکورد شکسته است. اینتل در سه ماهه ی سوم 2020 عملکرد نسبتا ضعیفی در بازار پردازنده ی دسکتاپ داشت و اکنون قطعا باید بیشتر از قبل احساس خطر کند. 


اینتل اکنون با پایین بودن میانگین قیمت فروش (ASP) پردازنده ها دست و پنجه نرم می کند؛ زیرا با AMD وارد جنگی بر سر قیمت گذاری محصول شده است. چالشی که AMD طی سال های اخیر برای اینتل ایجاد کرده، باعث شده است تیم آبی نیز به فکر قیمت گذاری منطقی تر برای محصولات بیافتد، اتفاقی که درنهایت به نفع مشتری تمام می شود. مشکل یادشده درکنار مشکلی دیگر یعنی افزایش تقاضا برای پردازنده های ارزان قیمت (که طبیعتا حاشیه ی سود کمتری دارند) قرار گرفته و اوضاع را برای اینتل بدتر کرده است.

درحالی که میانگین قیمت فروش پردازنده های AMD روندی صعودی طی می کند و همین موضوع باعث شد تیم قرمز در سه ماهه ی موردبحث رکورد جدیدی برای فروش پردازنده های مخصوص کاربران عادی ثبت کند. این موضوع به صورت غیرمستقیم نشان می دهد تغییر ناگهانی رویکرد اینتل برای فروش بیشتر پردازنده های پایین رده باعث شده است پردازنده های رده بالای سری رایزن بتوانند فروش بهتری تجربه کنند و بخشی از سهم بازار پردازنده ها را از چنگ اینتل دربیاورند.

اینتل در حال حاضر دلیل کاهش درآمدهای خود را کاهش تقاضا برای پردازنده های دسکتاپش عنوان می کند که ظاهرا در سه ماهه ی گذشته به میزان سالانه 18 درصد کاهش پیدا کرده است. مواردی نظیر دنیاگیری ویروس کرونا و افزایش دورکاری روی کاهش تقاضا برای پردازنده های اینتل تأثیرگذار بوده اند. کاهش تقاضا باعث شده است میزان فروش پردازنده های مخصوص کاربران عادی توسط اینتل 17 درصد افت کند. البته این مشکلات باعث نشده اند اینتل دست از پیشرفت بردارد.

در رابطه با این موضوع که فروش بهتر پردازنده های AMD روی فروش محصولات اینتل اثرگذار بوده اند یا نه، در بیانیه ی رسمی اینتل آمده است که این شرکت، رقابتی بیشتر از آنکه انتظار داشت در بازار نمی بیند و ظاهرا همه چیز طبق برنامه است. اینتل هنوز به طور دقیق نگفته که منظورش چقدر رقابت است. همین موضوع باعث شد بیانیه ی اینتل تا حد زیادی مبهم باشد.

درآمد AMD در فصل سوم 2020 سر به فلک کشید و 55 درصد به صورت سالانه رشد کرد

AMD در هفته های پیش رو پردازنده های جدید سری رایزن 5000 را که مبتنی بر معماری جدید ذن 3 (Zen 3) هستند روانه ی بازار خواهد کرد. AMD می گوید پردازنده های سری رایزن 5000 ازلحاظ IPC (دستورالعمل بر سیک کلاک) نسبت به خانواده ی رایزن 3000 به میزان 19 درصد پیشرفت کرده اند. پردازنده های جدید AMD در زمینه ی گیمینگ نیز بسیار پیشرفته تر شده اند و این یعنی منطقی است که انتظار داشته باشیم سرعت کسب سهم بیشتر از بازار توسط AMD در آینده ی نزدیک افزایش پیدا کند.

جواب مستقیم اینتل به پردازنده های رایزن 5000 قرار است در قالب خانواده ی راکت لیک (Rocket Lake) نمایان شود؛ بااین حال پردازنده های راکت لیک تا نیمه ی دوم سال آینده ی میلادی در بازار عرضه نمی شوند؛ این یعنی AMD به احتمال بسیار زیاد می تواند در فصل تعطیلات سال جاری میلادی رکورد فروش بسیار خوبی ثبت کند. 

به طور کلی AMD در تقریبا تمامی جنبه ها عملکردی بسیار عالی از خود نشان داده است. طبق آمار رسمی، درآمد AMD در سه ماهه ی سوم امسال سر به فلک کشید و به 2٫8 میلیارد دلار رسید که از رشد سالانه ی 55 درصدی و رشد فصلی 45 درصدی حکایت می کند. عملکرد درخشان AMD از فروش بسیار خوب پردازنده های سری رایزن و اپیک (EPYC) نشأت می گیرد. AMD روند سوددهی واحدهای تجاری خود را باثبات نگه داشته است و به مرور زمان اندکی آن را بهبود می بخشد. حاشیه ی سود ناخالص AMD در سه ماهه ی سوم سال 2020 برابربا 44 درصد بوده است (رشد سالانه ی یک درصدی)؛ این باعث شد سود ناخالص AMD در بازه ی زمانی اعلام شده 1٫23 میلیارد دلار باشد.

AMD موفق شد با فروش پردازنده های مرکزی و گرافیکی به کاربران عادی 1٫67 میلیارد دلار درآمد کسب کند (رشد سالانه و فصلی به ترتیب 31 و 22 درصد). فروش عالی پردازنده های رایزن، دلیل اصلی افزایش در خور توجه درآمد این واحد تجاری از AMD بود. عرضه ی کارت های گرافیک سری امپر انویدیا باعث کاهش تقاضا برای کارت های AMD شد و همین موضوع درآمد کارت های گرافیک تیم قرمز را پایین آورد. AMD شب گذشته کارت های گرافیک سری بیگ نوی را که بر پایه ی معماری RDNA 2 ساخته شده اند معرفی کرد و احتمالا به زودی با عرضه ی کارت های بیگ نوی، مجددا تقاضا برای کارت های گرافیک AMD بیشتر شود.


واحد تجاری AMD که در حوزه ی تولید پردازنده های سرور و پردازنده های به کاررفته در کنسول های بازی فعالیت می کند، درآمد 1٫13 میلیارد دلار کسب کرد که رشد سالانه ی 116 درصدی و رشد فصلی 101 درصدی نشان می دهد. دلیل اصلی این افزایش درآمد به بالا رفتن تقاضا برای پردازنده های سرور سری اپیک مربوط می شود. اینتل مجبور شد طی چند وقت اخیر قیمت پردازنده های سری زئون (Xeon) را که رقیب اپیک محسوب می شوند کاهش دهد.

رشد فروش بخش سرور AMD مربوط به پیش از عرضه ی پردازنده های EPYC Milan است؛ پردازنده هایی که از معماری قدرتمند ذن 3 استفاده می کنند و در سه ماهه ی نخست سال آینده ی میلادی به صورت انبوه به سازمان ها فروخته خواهند شد. AMD گفته است می خواهد در سه ماهه ی چهارم سال 2020 فرایند عرضه ی پردازنده های EPYC Milan را به مشتریان خود در حوزه ی ابری و HPC (رایانش با قدرت زیاد) آغاز کند.

در سال جاری میلادی به صورت پراکنده شاهد کمبود پردازنده های AMD در فروشگاه ها بودیم، این موضوع به کم بودن ظرفیت تولید شرکت صنایع نیمه هادی تایوان (TSMC) مربوط می شود. لیزا سو می گوید فرایند تأمین محصولات بهبود پیدا کرده است تا AMD بتواند درآمدهایش را بالا ببرد. او می گوید AMD در آینده ی نزدیک مشکلی در خور توجه برای تأمین محصول نخواهد داشت. 

شما کاربران زومیت چه دیدگاهی درباره ی گزارش مالی AMD دارید