مهمترین ویژگی در هنگام خرید و انتخاب کارت حافظه مناسب برای افرادی که تازه شروع به عکاسی کرده اند و یا به عنوان تفریح به آن می پردازند، ظرفیت آن است. بعضی از شرکت های سازنده کارت های حافظه، جداولی را در وب سایت خود منتشر کرده اند که در این جداول تعداد عکس هایی که در یک کارت حافظه ذخیره می شود قابل مشاهده است.

اما فرمت های مختلف فایل ، میزان فشردگی فایل تصاویر و رزولوشن یا میزان دقت تفکیک پذیری عکس گرفته شده، همگی بر روی اندازه نهایی فایل تصویر تاثیر می گذارند. بنابراین نه تنها حداکثر تعداد عکس های ثبت شده توسط یک دوربین بر روی یک کارت حافظه خاص، با یک دوربین دیگر یکسان نیست، بلکه ممکن است به طور کلی با جدول چاپ شده روی بسته بندی کارت، متفاوت باشد.

تقریبا می توان گفت یک کارت حافظه 16 تا 32 گیگابایتی برای یک عکاس مبتدی که از دوربین دیجتال کامپکت استفاده می کند کافی باشد. پس نیازی به صرف هزینه بیشتر برای خرید کارت حافظه گران تر نیست.

انتخاب یک کارت  حافظه مناسب

افراد حرفه ای یا نیمه حرفه ای برای انتخاب کارت حافظه مناسب به چه چیزی توجه کنند؟

وقتی شما عکاسی را به صورت جدی دنبال می کنید، باید به سرعت کارت حافظه خود توجه ویژه ای داشته باشید. اکثر دوربین های DSLR حرفه ای می توانند فایل های خام (RAW) با حجم زیاد ثبت کنند. ضمنا این روز ها تمامی دوربین های DSLR می توانند با کیفیت HD، Full HD یا حتی 4K نیز فیلم برداری کنند و برخی دیگر می توانند با فشردن تنها یک بار دکمه شاتر، می توانند در یک ثانیه نزدیک به 16 عکس با رزولوشن کامل ثبت کنند.

برای افزایش سرعت عملکرد دوربین، این عکس ها و فیلم هایی که گرفته می شود در حافظه سریع دوربین به نام “حافظه بافر” ذخیره شده و در حین کار به کارت حافظه منتقل می شوند. سرعت در کارت های حافظه این دوربین ها اهمیت ویژه ای دارد. با توجه به اینکه بافر ظرفیت محدودی دارد، انتقال اطلاعات به کارت حافظه باید با سرعت بسیار بالایی انجام گردد تا بافر دوربین هرچه سریع تر خالی شود.

میزان قابلیت اطمینان در یک کارت حافظه از نکاتی است که عکاسان حرفه ای باید به آن توجه داشته باشند. در صورت استفاده از کارت حافظه نامناسب و در هنگام خرابی آن، ممکن است تمامی تصاویر از بین بروند. برای نشان دادن قابلیت اطمینان کارت های حافظه از شاخصی با نام (MTBF (Mean Time Before Failure استفاده می شود.

کارت های حافظه تولید شده توسط SanDisk دارای شاخص MTBF برابر با یک میلیون ساعت هستند. به عبارت ساده تر، به طور متوسط 115 سال طول خواهد کشید تا یک کارت حافظه SanDisk دچار ایراد اساسی گردد و به همین دلیل هم تا به این حد گرانتر از کارت های عادی هستند.

معرفی انواع کارت حافظه را در اینجا بخوانید.

انتخاب کارت  حافظه مناسب

سرعت در انتخاب کارت حافظه مناسب :

سرعت کارت های حافظه از دو جهت دارای اهمیت هستند: سرعت خواندن و سرعت نوشتن.


سرعت خواندن یک کارت حافظه یعنی: سرعت بازیابی اطلاعات درون کارت.


انتقال اطلاعات از کارت به رایانه یا پرینتر مثال بارزی از این موضوع است. بالا بودن سرعت خواندن کارت حافظه به مراتب باعث بالا رفتن سرعت انتقال اطلاعات از کارت به کامپیوتر می شود. البته سرعت خواندن کارت به نحوه اتصال کارت SD به رایانه نیز بستگی دارد ( مثل اتصال کارت به صورت مستقیم یا اتصال از طریق درگاه های USB 2، FireWire 800 و USB 3 ) که هر کدام از موارد ذکر شده دارای سرعت های متفاوتی هستند. همچنین نوع ابزار ذخیره سازی در رایانه مثل هارد دیسک یا دیسک های SSD، بر این سرعت تاثیرگذار هستند.

اما سرعت نوشتن یک کارت حافظه یعنی: سرعت ذخیره سازی اطلاعات درون کارت حافظه.

سرعت نوشتن کارت در موارد زیر اهمیت ویژه ای دارد: عکسبرداری پی درپی با تعداد فریم بالا، ضبط ویدئو با فرمت Full HD، استفاده از دوربین دیجیتال با رزولوشن بالا و همچنین زمانی که با فایل های تصویری حجیم سر و کار دارید.

مثلا ما در نورنگار برای عکاسان ورزشی و عکاسی پی درپی با سرعت فریم بالا، کارت های حافظه با سرعت نوشتن بالاتر را پیشنهاد می کنیم، اما برای عکاسان عروسی که باید تعداد زیادی فایل RAW با حجم بالا را از کارت حافظه به رایانه انتقال دهند کارت حافظه با سرعت خواندن بالا پیشنهاد ما به شماست، حتی اگر مجبور به صرف هزینه بیشتر برای تهیه کارت حافظه گران تر شوید.

انتخاب یک کارت  حافظه مناسب

معرفی دو نوع سرعت کارت حافظه :

روی کارت حافظه علائم مختلفی نوشته شده است که یکی از آنها سرعت خواندن و نوشتن کارت است. اما پیش از آنکه شروع به محاسبه این سرعت ها کنید، به این نکته توجه داشته باشید که همواره سرعت خواندن از سرعت نوشتن بیشتر است.

بر روی کارت های حافظه عموما عددی در کنار علامت ضرب قرار گرفته است که نشان دهنده سرعت خواندن کارت است (مانند 133x, 200x, 300x و …). این فاکتور ‘Commercial x rating’ نام دارد و هر 1x معادل با سرعت یک CD-ROM ابتدایی یا 150 کیلوبایت در ثانیه است (اگر خاطرتان باشد این عدد بر روی CD-ROMها نیز وجود داشت).

به این ترتیب به آسانی می توانید با ضرب یا تقسیم سرعت خواندن کارت به عدد 150، این دو را به یکدیگر تبدیل کنید. بنابراین عبارت 200x به معنای سرعت خواندن 29.5 مگابایت فایل تصویری در 1 ثانیه است (200 x 150 = 30,000/1016 = 29.528).

اما این ضرب و تقسیم ها چندان راحت نیست، به همین دلیل سیستم جدیدتری به نام ‘class rating’ برای بیان سرعت کارتهای حافظه مورد استفاده قرار می گیرد. برای این کار سازندگان کارت های SD تحقیقاتی را انجام دادند تا بتوانند کلاسی برای رتبه بندی سرعت کارت ها داشته باشند و همچنین آزمایشاتی را بر روی یافتن کمترین نرخ انتقال اطلاعات در کارت های SD، SDHC و SDXC متمرکز کردند.

نرخ سرعت نوشتن اطلاعات در کارت های حافظه کلاس 2 حداکثر تا 2 مگابایت در ثانیه است. این میزان در کارت های کلاس 4 به 4 مگابایت در ثانیه می رسد. در کلاس 8 نیز سرعت نوشتن اطلاعات حداکثر 8 مگابایت در هر ثانیه است و … توجه داشته باشید که استانداردهایی که گفته شد بیانگر پایین ترین نرخ نوشتن اطلاعات هستند، نه سرعت حقیقی کارت. ممکن است یک کارت حافظه SDXC از کلاس 4 بتواند برای چند لحظه به سرعت نوشتن با نرخ 15 مگابایت در ثانیه برسد. اما در نظر داشته باشید که این سرعت به صورت پیوسته نیست و مجددا به سرعت پایین تری می رسد.

به دلیل درخواست شرکت های تهیه کننده فیلم و ویدیو، رتبه بندی کلاسی سرعت کارت حافظه انجام گرفته است. زیرا تصویربرداری با فرمت ها و رزولوشن های متفاوت، به سرعت نوشتن خاصی نیاز دارد. مشخص بودن سرعت کارت های حافظه در انتخاب کارت حافظه مناسب بسیار مهم است.

در نتیجه هدف اصلی از رتبه بندی کلاسی کارت های حافظه آن است که مصرف کنندگان به آسانی و با توجه به نوع کار و دستگاه های مورد استفاده بتوانند کارت حافظه مناسب خود را انتخاب نمایند. در جدول زیر لیست کاربردهای ویژه برای هر کلاس سرعت کارت های حافظه را مشاهده می کنید.

انتخاب یک کارت  حافظه مناسب

انتخاب یک کارت  حافظه مناسب

سریع ترین کارت های حافظه موجود در بازار کدامند؟

چندین شرکت خود را مالک سریع ترین مدل کارت ها می دانند، هر روز خبر از پرده برداری کارت جدیدی را می شنویم که در سرعت و ظرفیت رکورد کارت حافظه های موجود را می شکند.

اگر به صورت کلی تر بررسی نماییم، می توان گفت که کارت های (CompactFlash (CF موجود در بازار دارای رتبه بندی سرعتی 150 مگابایت در ثانیه (معادل با 1000X) بوده و در طیف وسیعی از دوربین های دیجیتال حرفه ای موجود در بازار نیز قابل استفاده هستند. در حالیکه بیشتر کارت های حافظه SDHC سرعت میانگین 20 تا 30 مگابایت در ثانیه ( 133 تا 200X) دارند.برای مثال می توانید کارت حافظه SD 16GB را مشاهده کنید که از کلاس 10 است و سرعت 633x را دارا می باشد.

با این وجود تعداد انگشت شماری از کارت های حافظه فوق العاده سریع UHS-II U3 SDHC وجود دارند که دارای سرعت نوشتن بالقوه ای تا 250 مگابایت در ثانیه می باشند. این گونه کارت ها نیز به صورت گسترده در همه مدل دوربین های دیجیتال قابل استفاده نبوده و قیمت نسبتا بالایی نیز دارند.

قبل از اینکه به فکر خرید سریع ترین کارت حافظه موجود در بازار باشید، به این نکته نیز توجه داشته باشید که آیا دوربین شما نیاز به کار با این سرعت های بسیار بالا را دارد؟ احتمالا خیر! به طور معمول کارت های حافظه با سرعت خیلی بالا مانند کلاس 10 برای استفاده در دوربین هایی که قابلیت فیلمبرداری با کیفیت های بالا را دارند مناسب است.

در این مدل از دوربین ها نیاز است که در هر ثانیه حجم عظیمی از اطلاعات بر روی کارت حافظه نوشته شود. همچنین باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که آیا سرعت انتقال داده در دوربین شما هم به اندازه کارت حافظه سریع است یا خیر. اگر سرعت این دو به یک اندازه سریع نیست، خرید یک کارت حافظه پر سرعت، ضروری نبوده و هدر دادن پولتان را به همراه دارد.

پس قبل از انتخاب کارت حافظه مناسب پر سرعت حتما به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه کرده یا در وب سایت شرکت سازنده دوربین جستجو نمایید، و سریع ترین کارت حافظه پشتیبانی شده از سوی دوربین خود را پیدا نمایید. همچنین می توانید از کارشناسان ما نیز راهنمایی بگیرید.

انتخاب کارت  حافظه مناسب

افزایش سرعت کارت های حافظه :

یک پیشنهاد: بهتر است هر چند وقت یک بار کارت حافظه خود را فرمت نمایید. فرمت کردن کارت حافظه کمک می کند تا سرعت نوشتن در آن افزایش یابد. از طریق منوهای داخلی در اکثر دوربین های دیجیتال می توان به طور مستقیم کارت را فرمت کرد. فرمت کردن باعث پاک شدن کلیه تصاویر و اطلاعات موجود در کارت حافظه شده و تمامی فضای کارت را آزاد می نماید.

به علاوه اینکه ایرادهای کوچک موجود در کارت حافظه را نیز رفع می کند. این گونه ایرادات ممکن است در آینده زمینه ساز ایجاد ایرادهای جدی تری در کارت حافظه شوند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که پیش از فرمت کردن کارت، عکس های موجود در آن را در جایی دیگر ذخیره کرده باشید.

مهم ترین نکته بعد از انتخاب کارت حافظه مناسب چگونگی مرافبت کردن از آن است.

ما در اینجا سعی کردیم هر آنچه درباره کارت های حافظه و انتخاب کارت حافظه مناسب نیاز است را برایتان توضیح دهیم. اما اگر باز هم در اینباره با مشکلی مواجه شدید، فرم نظرات این مقاله جای خوبی برای ارتباط با ما و دریافت مشاوره است. موفق باشید.